İmplant Nasıl Yapılır?

4 yıl önce eklendi

 Geleneksel olarak uygulanan köprü, kaplama ve damak protezlerine oranlar çok daha fazla güvenilir ve fonksiyonel olan bir alternatif tedavi yöntemidir. Günümüzde uygulanan dental implantın bilinirliği ve uygulaması giderek artmaktadır. Popülerliği artmakta olan implant uygulaması son 20 yıllık süreçten beri uygulanmaktadır. 

Diş eksikliğinin giderilmesi, çirkin estetik görüntünün olağan koşullara çekilmesi ve ağız bölgesinde kayba uğramış diş kısımların yeniden tamamlanmasına yönelik olarak dizayn edilen çene kemiklerinin içerisine ya da üzerine yerleştirilmekte olan implantlar alt yapıdan dayanak ve tutuculuğu sağlamakta olan titanyumdan üretilmekte olan protez yapılardır. İmplant nasıl yapılır? İmplant uygulaması basit olarak yapay bir dişin çene kemiği içerisine yerleştirilmesi ile doğal bir diş gibi görev yapmasını sağlamak amacıyla yapılmaktadır. Uygulanan implantlar ile zaman içerisinde kayıplara uğrayan doğal dişler yerine aynı işlev – fonksiyon ve rahatlığı gerçekleştirebilecek yeni yapay dişlere sahip olunması mümkün kılınmakta ve yaşam konforlarının yeniden kazanılması mümkün olmaktadır. 

İmplant Uygulaması 

Diş implantı uygulamasında insan vücudu ile tamamen uyum içerisinde olan küçük titanyum vidalar ve üzerine gelen abutment ile birleşmesinden sonra bir kron yapılmakta ve tedavi süreci tamamlanmaktadır. Titanyum vidalar kullanılarak yapılan bu işlem, doğal diş kökü görevi yapmak için geliştirilmiş ve çene kemiklerine kesinlikle herhangi bir zarar vermeyen, son derece uyumlu olan insan yapımı diş kökleridir. İmplant uygulaması bir ya da daha fazla sayıda meydana gelen diş kayıpları için rahatlıkla uygulanabilmektedir. İmplant tedavisi uygulanan hastalarda aynı gün içerisinde normal hayata dönmek mümkün olmaktadır. Peki, implant nasıl yapılır?

İmplant tedavisi sadece alanında uzman diş hekimlerince ve kesinlikle klinik - hijyenik ortamlarda yapılmaktadır. İşleme başlanmadan önce hastanın genel öyküsü alınır. Bu öyküye dayanarak lokal anestezilere karşı alerjisi olmayan bireylere lokal anestezi yapılarak gerekli işlemler başlatılır. Cerrahi operasyonlara karşı korkusu olan bireylerde ise lokal anestezi ve sedasyon kullanılarak implant uygulamasına başlanmaktadır. Anestezik uygulamanın ardından cerrahi operasyon aşamasına geçilmektedir. Bu safhada nazikçe diş eti açılır ve çene kemiği ortaya çıkartılır. Ardından ortaya çıkartılan çene kemiği üstüne ilk uygulama olarak oldukça küçük çap oranlarına sahip rehber delik açılması yapılır. Rehber deliğin açılmasından sonra bu delik yavaş bir şekilde genişletilmekte ve implantın yerleştirilmesi için uygun forma getirilmektedir. Çene kemiğine açılan deliğin kademeli seviyelerde çapının arttırılmasıyla kemiklerde oluşabilecek herhangi bir travmatik etki de en aza indirilmektedir. Yapılan bu uygulamalardan sonra çene kemiğinde açılmış boşluk içerisine implant vidalanarak yerleştirilmektedir. 

İmplant vidaları yerleştirildikten sonra uygulama bölgesinde osseointegrasyonunun oluşması için yani implantın kemikleşmesi ve sonrasında implant yapılan bölgenin iyileşme sürecini desteklemek ve yapılan işlemlerin ilk bekleme zaman dilimini atlatmak için uygulanan implant üstüne koruma ve enfeksiyonları önleme kapasitesine sahip bir kapak vida koyulur. Operasyon işlemlerin neticesinde açılmış diş eti dikilerek kapatılmakta ve hastanın genel durumuna göre en az bir en fazla üç ay sürecek olan bekleyiş safhasına geçilmektedir. Bu süreçten sonra koruyucu vidalar çıkarılmakta ve dental implant üzerine geçici bir kuron yerleştirilmektedir. Geçici kuronlar adı verilen malzemeler diş etinin yapay etki olmaksızın, doğal bir süreçte kendini şekillendirebildiği ve diş etinin çevresinde büyüyebilen anahat vazifesi görmektedir. Diş etlerinin şekillenmesi ile geçici kuronlar kalıcı kuronlarla değiştirilmekte ve tedavi tamamlanmaktadır. Tedavinin tamamlanmasından sonraki süreçte doktor önerileri ve ilaç kullanımları ile birlikte iyileşme hızlanmaktadır. 

İmplant Yerleştirilmesi 

İmplant nasıl yapılır soruları pek çok kişi tarafından sorulmaktadır. Yukarıda anlatılanlar süreci ayrıntılı bir şekilde tanımlamaktadır. Sıklıkla sorulan sorulardan biri de uygulama sırasında acı duyulup duyulmadığıdır. Uygun anestezi yöntemlerinin uygulanması ile acı duyulmamaktadır. Operasyon esnasında hasta tercihine göre lokal ya da genel anestezi kullanılabilmektedir. Genel olarak implantların yerleştirilmesi akşamında duyulacak olan ağrılar basit ağrı kesicilerle giderilebilmektedir. Normal diş çekiminden sonraki ağrılardan farklı olmadığı birçok hasta tarafından belirtilmektedir. Tedavinin sorunsuz bir şekilde tamamlanması durumunda implantların varlığı bile hissedilmemektedir. Bu nedenle yapılan uygulamanın uygun kliniklerde ve tecrübeli doktorlar tarafından yapılması önem taşımaktadır. 


YORUMLAR