Kalp Sağlığını Nasıl Koruyabiliriz?

4 yıl önce eklendi


Peki kalp sağlığımızı nasıl koruyabiliriz, kalp sağlığımız için nelere dikkat etmeliyiz, beslenme alışkanlıklarımız nasıl olmalı gelin hep birlikte bunlara bir göz atalım.İşte kalp sağlığınızı korumanız için bazı öneriler:

 Düzenli Uyku Uyuyun

 Kalp sağlığınız için günde 8 saat düzenli uyku uyumanız gerekmektedir. Düzensiz uyku alışkanlığınız var ise bu alışkanlığınızı bir an önce bırakmanızı tavsiye ederiz. Düzensiz bir uyku uyuyorsanız ve bunun önüne geçemiyorsanız uyku bozukluğu probleminiz olabilir. Bir hekime başvurmanız sizin yararınıza olacaktır.

 Su İçmeyi İhmal Etmeyin

 Bilindiği üzere su hayattır. Kanın akışkanlığını belirleyen kandaki su miktarıdır. Belirli nedenlerle vücudun su kaybetmesi kan akışkanlığının azalmasına sebep olur ve buda kalp krizine neden olur. Horlayan ve çok terleyen insanlar çok su kaybettikleri için uyumadan önce mutlaka bir bardak su içmeli ve büyüklerimizin söylediği gibi baş ucuna bir bardak su koymalıdır.

 Evde Küçük Egzersizler Yapın

 Kaslarımızın çalışması oldukça önemlidir. Fırsat bulabiliyor iseniz düzenli olarak yürüyüş yapın. Bilindiği üzere yoğun çalışma hayatı insanları oldukça kısıtlıyor ve spor yapmaya dahi vakit ayıramıyoruz. Eğer sizinde böyle bir probleminiz var ise evinizde küçük ağırlıklar kaldırarak kaslarınızın çalışmasını sağlayabilirsiniz. Bu tarz ağırlık egzersizlerini haftada 3-4 gün 10-15 dakika yapmanız oldukça faydalı olacaktır.


 Tuz ve Şeker Tüketimi

 Çoğumuzun vazgeçemediği tuz ve şekerin aşırı kullanımı da kalp sağlığımızı oldukça kötü etkiliyor. Tuz ve şeker tüketimini azaltmanız hem kalp sağlığınız hem de bağışıklık sisteminiz açısından oldukça faydalı olacaktır.

 Baklagil ve Sebze Tüketimi

 Kalp sağlığımız için oldukça önemli olan durumlardan biride baklagil ve sebze tüketimidir. Her gün bir tabak sebze yemek kalp sağlığınız için faydalı olacaktır. Sebze yiyemiyorsanız bile günlük bir tabak salata tüketmeniz oldukça yararlı olacaktır.

 Kalp Sağlığına Yararlı Bazı Besinler

 Yulaf: Lif bakımından oldukça yüksek olan yulaf tüketiminin hem kalp hastalıklarının hem de koroner kalp hastalığı riskini azalttığı yapılan araştırmalarla kanıtlanmıştır.

 Somon: İçerisinde bulunan yararlı yağlar ve oldukça yüksek bir protein deposu olan somon tüketiminin kalp sağlığının korunması için haftada 2-3 gün yapılması gerekiyor.

 Kepekli Tahıllar: Glutensiz kepekli tahılların tüketiminin de kalp sağlığına oldukça yararlı olduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır.

 Ispanak, Pazı ve Lahana: Besin değeri bakımından oldukça yüksek kalori bakımından oldukça düşük olan bu besinlere günlük öğünlerinizde yer vermeniz kalp sağlığınızı korumakta size yardımcı olacaktır.

 Meyveler: Çilek, böğürtlen, yaban mersini ve karpuz gibi meyveler kalp sağlığını korumada oldukça etkili çeşitli besinleri içerirler.

 Kalp Sağlığını Olumsuz Etkileyen Etkenler


 Çok fazla et tüketimi: Gereğinden fazla işlenmiş et tüketen insanların kanser ve kalp hastalıkları yüzünden ölümlerinde artış olduğu bilinmektedir. Çok fazla işlenmiş et (salam, sucuk vb.) tüketiminden kaçının.

 Öfkenize hakim olun: Öfkeli ve stresli insanların kalp hastalıklarına yakalanma oranlarının yüksek olduğu bilinmektedir. Öfkenize hakim olun ve sürekli olarak düşünerek kendinizi strese sokmayın.

 Sigara içmek: Sigara bilindiği üzere sayısızca hastalığın en büyük etkenlerinden. Sigara kullanımı kalp krizini tetikleyebilecek etkenlerden biridir.

 Magnezyum alımının önemsenmemesi: Ispanak, pazı ve lahana gibi besinleri tüketmenizin size oldukça faydalı olacağını unutmayın. Ancak sürekli olarak bu besinleri tüketip magnezyum alımını önemsememek ateroskleroz adı verilen kardiyovasküler bir hastalığa yol açmaktadır.

Meyvelerin yanlış tüketimi: Meyvelerin çoğunda bilindiği üzere şeker bulunur. Meyvenin doğrudan kendisinin yenmesi daha yararlı olacağı gibi fazlaca şekerli meyvelerin sıvıyla birleştiği zaman şeker değerinin oldukça artacağı göz önünde bulundurulmalıdır.


YORUMLAR