Astım Hastalığı Nedir? Belirtileri Nelerdir?

4 yıl önce eklendi

Özellikle şehir hayatı ve hava kirliliğinin yol açtığı astım, aslında ilaçlarla kısmen tedavisi olan bir hastalıktır. Nefes darlığı ve hırıltı oluşturan astım hakkında detaylı bilgilere geçelim.

Astım Nedir?

Bronş adlı akciğer içlerinde bulunan hava yollarının sürekli olarak iltihaplanmasıyla ortaya çıkan bir hastalıktır. Bu iltihap, alerjilerden ve sık sık geçirilen enfeksiyonlarla bağlantılı olarak ortaya çıkar.

Astım olan bir insanda;

  • Hava yolları iltihaplanır, şişer ve kızarır,
  • Hava yolları iltihaplı olduğundan daralır,
  • Hava yollarında aşırı bir duyarlılık oluşur.


Hava yollarında aşırı duyarlılık oluşan kişilerle normal bireylerin hava yollarıyla karşılaştırıldığında her hangi bir kasılma oluşturmayan sigara dumanı, parfüm, yemekler ve kokulara karşı aşırı duyarlı olunması sonucu bronşların daralması görülür. Bu duyarlılık, sonuç olarak bireylerde öksürük krizlerine yol açabilir ve nefes darlığını beraberinde getirir.

Astımın Belirtileri Nelerdir?

Astım, 3 haftadan uzun süre süren öksürüklerle kendini belli edebilir. Göğüste tıkanıklık hissi yaratabilir. Nefes darlığı oluşturarak ataklar halinde hastaların gece uykularından uyanmalarına yol açabilir. Bu ataklar sırasında genellikle nefes darlığı yakınılmaz.

Bazı hasta bireylerde nefes darlığı sürekli görülebilmektedir. Bu da hastanın yaşam kalitesinin düşmesine sebebiyet verir. Geceleri uykudan uyandırmaya, iş gücü kaybına, acile başvurular olmasına ve hatta hastaneye yatırılmalarına kadar giden bir süreç içerir astım. Özellikle belirtmek gerekirse, geceleri gelen ve hastaları uykularından kaldıran öksürükler, eforla gelen öksürükler ortaya çıkarsa astım hastalığı düşünülebilir.

Astım Atağında Neler Olur?

Astım Atağını genellikle tetikleyen faktörler bulunmaktadır. Altta yatan nedenler genellikle çoğu hastada da görünen alerji olmakla birlikte en çok ta enfeksiyonların ardından hasta kişilerde astım atakları oluşur. Astım atağı sırasında hava yollarında bulunan iltihap daha da artarak hava yollarını daha çok daraltır. Hava yollarında balgam oluşturan hücreler artarak hava yollarını kapatır. Hava yollarının etrafındaki kas lifleri de kasılarak oluşan patolojinin daha çok artmasına neden olur. Ayrıca hava yollarının daha çok daralmasına da sebebiyet verir.

Astım Neden Oluşur? Astımın Nedeni Nedir?

Astım, özünde genetik bir hastalık olmakla beraber, yakın aile çevresinde astım bulunan bireylerde ortaya çıkma olasılığı yüksek bir hastalıktır. Aile yakınlarında astım hastası olmayanlarda da genetik bozukluklara bağlı olarak astımın ortaya çıkma olasılığı bulunmaktadır. Çevresel etmenler de astımın ortaya çıkmasını tetikleyebilmektedir.

Astım Tamamen İyileşebilir mi?

Astım, tamamen yok edilmeyebilir, iyileştirilmeyebilir. Ama bu demek değildir ki astım üzerinde hakimiyet kurulamaz. Astım üzerinde hakimiyet kurulabilir. Özellikle de düzenli olarak takip, ilaç kullanımı, doktor önerilerinin yapılması gibi faaliyetler ile astım üzerinde tam kontrol sağlanabilir.

Astımın tam kontrolü, hastanın hiçbir nefes darlığı, öksürüğü, göğüste tıkanıklık hissiyatının olmaması, eforlu şekilde nefes darlığının olmaması sonucunda acile başvurmaması, astım sebepli hastalıklarla hastaneye kaldırılmaması ve ilaçların yan etki yaratmaması anlamındadır. Hastaların çoğu bu sonuçlara ulaşabilir.


Astım Evde Nasıl Takip Edilir?

Astım, kolaylıkla evde takip edilebilir. Hasta kişilerin ana hedefleri astım üzerinde tam kontrol olmalıdır. Tam kontrol sağlanması için hastalar doktorlarının önerilerine uymalı, ilaçları düzenli kullanmalı ve sürekli olarak durumunu takip etmelidir. Doktor tarafından değerlendirmeleri objektif ve daha belirgin tutmak amacıyla semptom çizelgeleri tutulabilir. Bu çizelgeler çeşitli şekillerde olabilir. Hastalar için basit bir çizelge tavsiye edersek semptomları;

  • Nefes darlığı yok,
  • Nefes darlığı orta derece
  • Nefes darlığı orta derece
  • Nefes darlığı yüksek derece

Şeklinde çizelgeleştirebilirsiniz.

Çizelge içerisinde ilaç kullanımı yapıp yapmadığınızı, gece uykudan nefes darlığıyla kalkıp kalkmadığınızı da belirtebilecek çeşitli notlandırmalar yapabilirsiniz. PEF Metre adlı cihaz sayesinde de evde solunum fonksiyonları hakkında üstün körü bir bilgiye sahip te olabilirsiniz. Hasta bireylerin yaşına, cinsiyetine, boyuna göre normal olabilecek değerleri ve kullanacağınız ilaçları doktorunuz saptayacak, hasta kişiye belli değerleri altında olduğunu anladığında da doktor kendisine danışmasını ve bilgilendirmesini isteyecektir.

Astım Hastanede Nasıl Takip Edilir?

Astım görülen hastada sık sık akciğer grafisine gerek olmamakla birlikte hastalığı teşhis edebilmek için bir defaya mahsus akciğer grafisi çekilmesi gerekebilir. İlk başta alerjik deri testleri ve kanda, burunda alerjik belirtiler aranabiliyor. Solunum testleri de hastaya yapılır. Solunum testleri sonucu hastanın solunum fonksiyonlarında bozukluk var ise bronşları açacak ilaçlar kullanılır ve 15 -20 dakika sonra yeni bir test ile bronşlarda oluşan tıkanıklığın ilaca verdiği tepki izlenebilir. Bronş normal çıktıysa da doktorunuz bronş provokasyon testi yapabilir.


YORUMLAR