Bebeklerde Beşik Kapağı Nedir, Belirtileri Nelerdir, ve Nasıl Tedavi Edilir ?

4 yıl önce eklendi


Bebekler için herhangi bir rahatsızlık oluşturmayan, bebeklerde ağrı oluşturmadığı gibi yanma hissi vermeyen beşik kapağı bir türlü dermatit olarak kabul ediliyor. Kafa derisinde oluşan bu rahatsızlık bebeklerin 8. Haftasından itibaren oluşuyor ve bebekler 3 aylık olana kadar devam edebiliyor. Kimi bebeklerde 2 yaşına kadar devam ettiği de görülmüştür. 

Kepeğe çok benzediği için anneler tarafından bazı durumlarda fark edilmeyen beşik kapağı çok yaygın olduğu için tedavisi de bulunmaktadır. Bebeklerin yeteri kadar beslenememesinden dolayı meydana gelen ve sadece kafa derisinde oluşan beşik kapağı rahatsızlığını tedavi etmek için şu yöntemleri kullanabilirsiniz.

Beşik Kapağı Tedavisi

1 ) Zeytin yağı; Bebeklerinizin kafa derisini doğal yollar ile besleyerek onları beşik kapağı rahatsızlığından kurtarabilirsiniz. Doğal yollar ile elde edilmiş, katkı maddesi içermeyen ve asit derecesi ideal olan zeytin yağını elinizde bebeğinizin kafa derisine iyice yedirin. Günde iki veya üç defa yapacağınız bu işlem ile bebeğinizin kafa derisinin sağlıklı bir şekilde beslenmesini sağlayacak, sarı sarı pulların dökülmesini sağlayarak sağlıklı bir kafa derisi oluşmasına katkı vereceksiniz.

2 ) Bebek şampuanı; Bebekler için özel olarak geliştirilmiş ve tuz oranı sıfır olan bebek şampuanları ile bebeklerinizin kafasını her gün yıkamalısınız. Ölü saç derileri olan pulların dökülmesini ve aynı zamanda kafa derisinin beslenmesini sağlayarak bebeklerinizi bu rahatsızlıktan kurtarmış olursunuz.

3 ) Antibiyotik tedavisi; Eğer bebeğinizin kafasındaki beşik kapağı rahatsızlığı enfeksiyon veya iltihap barındırıyorsa bu durumda yapılması gereken bir doktora gitmek. İltihaplı beşik kapağı rahatsızlığında doktorlar bebekler için uygun olan antibiyotikler ile tedavi önermektedir. Bebeklerde antibiyotik kullanımı doğru olmasa da rahatsızlığın daha ileri derecelere ulaşmaması için antibiyotik tedavisi uygulanmalıdır.


Beşik Kapağı Oluşmasının Nedenleri

  • Alerjik reaksiyonlar bakımından annenin dayanıksız olması beşik kapağı oluşmasının temel nedenleri arasında yer alır.
  • Bebeklerin anne karnında gelişimlerinin yetersiz olmasına bağlı olarak aktif yağ bezlerinin kafa derisinde yoğun olarak toplanmış olması beşik kapağı oluşmasının en önemli nedenleri arasındadır. 
  • Hormonsal olarak yeni doğan bebeklerde enzim salgılanmasını sağlayan bezlerin gelişmemiş olması, bazı bezlerin yetersiz kalması gibi nedenlerden dolayı bebeklerde beşik kapağı rahatsızlığı görülür.
  • Kafa yapısının yeterli şekilde gelişmemesine bağlı olarak kafa derisi de yeterli derece de gelişemez. Bu durum bebeklerin kafa derilerinin sağlıksız olmasına neden olur ve sağlıksız kafa derilerinde beşik kapağı rahatsızlığı meydana gelir.

Beşik Kapağı Belirtileri Nelerdir ?

  • Bebeğin kafasında önce kızarıklık meydana gelir. Bu kızarıklık kimi zaman düz bir yüzey eklinde olurken kimi zaman pütürlü bir görünüme sahip olur.
  • Saç derisinde kepek benzeri ölü deri hücreleri oluşması beşik kapağı rahatsızlığının en temel belirtisidir. Bu durum anneler tarafından normal bir kepek gibi karışlanabilir. 
  • Kafa serisinde sadece sarı alanlar oluşabilir. Bu durum ilk evre olup ikinci evre de ise sarı alanlar dökülmeye başlayarak pul pul bir görünüme sahip olur.
  • Eğer enfeksiyonlu bir rahatsızlık oluşuyorsa bebeklerin kafa derisinde iltihaplı bir görünüm ortaya çıkabilir. İkinci evre de iltihaplar sarı renkleri belirgin bir şekilde ortaya çıkar.


YORUMLAR