Duruş Bozuklukları ve Tedavisi

4 yıl önce eklendi


Duruş bozukluklarını doğuştan gelen bir takım komplikasyonlardan kaynaklı olabileceği gibi, sonradan kişinin alışkanlıkları ya da maruz kaldığı travmalardan kaynaklı da olabilir. Sebepleri, şiddeti ve etkilediği vücut bölgelerine bağlı olarak Duruşbozuklukları ve tedavisi kişiden kişiye değişmektedir.

Postür Bozuklukları

Postür bozuklukları yani duruş bozuklukları genelde omurganın eğriliğine bağlı meydana gelmekte, bu duruma da skolyoz denmektedir. Skolyoz, idiopatik yani nedeni belli olmayan bir şekilde gelişebileceği gibi, sonradan kişinin günlük yaşam aktivitelerini yanlış vücut kompozisyonunda gerçekleştirmesine bağlı olarak da gelişebilir. Skolyozun en çok görülen tipi S skolyoz, yani omurganın S biçimini aldığı bir omuzun ve kürek kemiği yani scapulanın daha aşağıda olduğu eğri bir duruştur.

Skolyoz haricinde kifotik duruş yani vücudun öne doğru kamburlaştığı duruş da çok sık görülen ve genelde sonradan gelişen duruş bozukluklarından biridir. Kamburlaşmış olan gövdede, bel, boyun, sırt ağrıları oldukça fazla olabildiği gibi, göğüs kafesinde daralma, karın kaslarında zayıflama, göğüs kaslarında kısalma gibi birçok sistemik ve yan etkiye de neden olabilir.

Duruş Bozuklukları ve Tedavileri


• Duruş bozuklukları için en faydalı tedavi, kişiye uygun ve iyi bir değerlendirme sonrasında hazırlanmış bireysel bir egzersiz ve fizik tedavi programı olarak düşünülebilir.

• Egzersizin erken yaşlardan itibaren başlanması gerektiğini ve sayısız faydası olduğunu kanıtlanmış çalışmalarla biliyoruz. Ancak söz konusu duruş bozuklukları tedavisi olduğunda, spora erken yaşta başlanması ve postürün düzgün olarak ilerlemesi, sonradan değişen postürü düzeltmekten çok daha etkili ve kolaydır.

• İlerlemiş skolyoz gibi egzersizin yeterli olamadığı durumlarda kişilere özellikle küçük yaşlarda ortezleme uygulaması yapılmaktadır. Ortezler eğriliğin seviyesine göre kişini başından, boyundan ya da kürek kemikleri hizasından başlayabilen, tıpkı birer kalıp gibi vücudu saran alçı kalıplar ile boyutu ayarlanan, farklı malzemelerden yapılan malzemelerdir. Kişinin belli bir süre kullanması gerekmektedir, bu nedenle estetik kaygılara yol açabilir.

• Duruş bozuklukları için egzersize ek olarak elektrik uygulamaları gibi alternatifler de vardır.

Sık Sorulan Sorular – Terimler ve Yanıtları


Ortez Nedir? ( Ortezleme )

- İşlev kaybı ya da aksaklığı yaşanan uzvun performans ve kabiliyetlerini yükseltmek amacı ile tasarlanan ve uzva takılan özel bir cihaz – medikal alettir.

Skolyoz Nedir?

- İnsan omurgasının göğüs ya da bel alanlarında rastlanılan bir tür eğriliktir.

Postür Nedir?

- Kısa tanımı ile insan duruşudur. Yatarken, ayakta iken, yürürken konumlandırdığımız duruşumuz olarak adlandırılır. İnsan bedeninin duruşu ne kadar iyiyse yani duruş ne kadar doğru ise o vücut ta o kadar faydalı ve fonksiyoneldir.

Kifotik Duruş – Kifoz Nedir?

- Halk arasında kamburluk olarak bilinir. İnsan omurgasının ön tarafa doğru eğilime geçmesidir. Derecesine göre bel, sırt, boyun, leğen kemiklerinde görülür. Araştırmalara göre en fazla sırt alanlarında rastlanılmaktadır.


YORUMLAR