Ferritin Eksikliği Nedir, Belirtileri Nelerdir, Nasıl Tedavi Edilir?

4 yıl önce eklendi


Demir eksikliği anemisi teşhisi konulan kişilerde ferritin eksikliği vardır. Kanda görülen ferritin eksikliği, demir eksikliğini de beraberinde getirmektedir. Demir eksikliği ile ferritin eksikliği belirtileri aynıdır. Bu belirtiler; halsizlik, yorgunluk, baş dönmesi, baş ağrısı, iştah kaybıdır.

Halsizlik ve Yorgunluk: Kırmızı kan hücrelerinin yeterli oranda üretilmesini sağlayan ferritin eksikliğinde, kan hücresi sayısı düşmektedir. Kritik role sahip olan kan hücresi, oksijenin hücrelere, dokulara ve organlara taşınmasını sağlamaktadır. Kan hücresi sayısı düştüğünde, vücudun çalışması için ihtiyaç olan enerji ortaya çıkamaz ve bu durum kronik yorgunluğa neden olur. Ferritin eksikliği konsantrasyon kaybını da beraberinde getirmektedir.

Baş Dönmesi Ve Solunum Güçlüğü: Ferritin eksikliğinde, oksijen taşıyıcı işlevi olan kırmızı kan hücreleri sayısında azalma olmaktadır. Bu durum solunum güçlüğüne sebebiyet vermektedir. Solunum zorluğu baş dönmesi ve baş ağrısını da beraberinde getirmektedir. Yeterli uykuya rağmen gün içerisinde sersemleme görülebilir.

Soluk Cilt: Kırmızı kan hücreleri cilde doğal parlaklık ve pembe renk vermektedir. Kan hücreleri, ferritin eksikliğinde az üretilmektedir. Bu durum soluk bir cilt yapısına neden olmaktadır. Kan dolaşımı yavaşladığından eller ve ayaklar soğuk olur, ayrıca tırnaklar zayıflayarak daha çabuk kırılır.

İştah Kaybı: Ferritin eksikliği iştah kayıplarına yol açmaktadır. İştah kaybının yanında dil ve boğazda ağrılar hissedilir. Yetersiz beslenme sonucunda baş ağrısı, yorgunluk meydana gelir. Daha fazla uyuma ihtiyacı duyan bireylerde ayrıca saç ve cilt sağlıksız görünmektedir.

Beslenme Bozuklukları: Beslenme bozukluğu ferritin eksikliğinin bir sonucudur. Ayrıca pika hastalığı yani çamur, kül gibi yenilmeyen şeyleri yeme isteği gibi anormal iştah durumları görülebilmektedir. Ferritin eksikliği tedavi edilirse bu sorunlar ortadan kalkmaktadır.


Ferritin Eksikliğinin Nedenleri

Kan Kaybı: Ferritin eksikliğinin birinci nedeni açık yara veya iç kanama sonucu oluşan kan kaybıdır. Kan kayıpları travmatik yaralanmalarda, adet dönemlerinde görülmektedir. Özellikle kadınlar adet dönemlerinden dolayı bu rahatsızlığa karşı daha çok duyarlıdır. Ayrıca miyomlar, kanser, ülser veya mesane tümörleri ferritin eksikliğine yol açmaktadır.

Demir Tüketimi Yetersizliği: Bilinçsiz beslenme yeterli demir alımını engellemekte ve ferritin eksikliğine yol açmaktadır. Düşük demir içeren diyetler, alkol ve sigara ferritin eksikliğine neden olmaktadır. Demir eksikliği belirtileri görüldüğünde et, yumurta, süt ve süt ürünleri tüketilmelidir. Demir bakımından zengin gıdaların tüketilmesi, rahatsızlığın önlenmesini sağlamaktadır.


Feritin Eksikliğinin Tedavisi

Ferritin eksikliğinde hekimler demir takviyesi önermektedir. Böyle durumlarda demir tabletleri kullanımı, C vitamini alımı ve kabızlık için ilaç kullanımı tercih edilmektedir. Hızlı bir şekilde çözülecek durum olmayan ferritin eksikliğinde, vücudun sağlıklı sürecine dönmesi aylar alabilmektedir. Demir takviyesine başlayan kişiler bir haftanın ardından kendini iyi hissetmeye başlamaktadır.


YORUMLAR