EVDE BAĞIŞIKLIK SİSTEMİMİZİ GÜÇLENDİRECEK EGZERSİZLER

4 yıl önce eklendi


Geçmiş yıllarda dünyanın çeşitli bölgelerinde başlayıp tüm dünyayı etkisi altına alan salgınlarda iyi bir bağışıklık sistemine sahip olmanın olumlu etkileri kanıtlanmıştır. İçinde bulunduğumuz sosyal izolasyon günlerinde evde egzersiz yapmak daha da ön plana çıkmıştır.Basit birkaç egzersizle bağışıklık sistemimizi güçlendirebiliriz.

EGZERSİZİN ÖNEMİ

Günümüzde karşılaştığımız birçok hastalık hareket eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Fiziksel aktivite, genel sağlığın korunması ve devamlılığında, kronik rahatsızlıkların önlenmesinde önemli rol oynamaktadır. Egzersiz yapmak sadece fiziksel fayda sağlamaz aynı zamanda ruhsal sağlığa da katkı sağlar.Depresyonun önlenmesinde, kendine güvenin artmasında da olumlu etkileri vardır.Stresi azaltmak için egzersiz yapmak şuan en iyi seçeneklerden biridir. Çünkü egzersiz yaptığımızda vücudumuz kendimizi iyi hissetmemizi sağlayan endorfin hormonu salgılar.

Yapılacak bazı egzersizleri şu sekilde sıralayabiliriz;


• Pelvik Tilt: Dizler bükülü bir şekilde sırt üstü uzanın. Kolları gövdenizin yanında avuç işleri yeri gösterecek şekilde yerleştirin. Karnınızı içeri çekin. Nefes alın, nefes verirken belinizin tamamı yüzeye değecek şekilde yere bastırın. Nefes alın başlangıç pozisyonuna geri gelin. Hareketi 10 defa tekrarlayın.

• Köprü Duruşu: Dizler bükülü ve bacakları kalça genişliğinde birbirinden ayırarak sırtüstü yatın. Nefes alın, nefes verirken kalçanızı diz, kalça ve omuz aynı hizaya gelene kadar yukarı kaldırın. Nefes alın ve başlangıç pozisyonuna gelin. Bu hareketi 10 defa tekrarlayın.

• Crunch: Dizleriniz bükülü bir şekilde sırt üstü yere uzanın. Ayaklarınız ve beliniz yerle temas etsin. Ellerinizi başınızın arkasında birleştirin. Nefes alın, nefes verirken sırtınızı kürek kemiklerinin yerden teması kesilinceye kadar yukarı doğru kaldırın. Nefes alın ve başlangıç noktasına gelin. Hareketi 15 defa tekrarlayın.

• Plank: Yüz üstü yere uzanın. Dirseklerinizi bükülü bir şekilde omuzun tam altına yerleştirin. Ayaklarınızı omuz genişliğinde olsun ve parmak ucunda durun. Dizlerinizi, bacaklarınızı, karnınızı ve göğsünüzü yerden ayırın ve yukarı kalkın. Karnınızı iyice içeri çekin ve sıkın. Burundan nefes alıp ağızdan verin. Harekete 30 sn ile başlayın ve gün gün süreyi arttırın.


• Squat: Başınız ve göğsünüz dik bir şekilde ayakta durun. Ayaklarınızı omuz genişliğinde tutun. Dengenizi korumak için kollarınızı omuz hizasında kaldırın. Nefes alın, hayali bir sandalyeye oturuyormuş gibi oturun. Nefes verirken tekrar yukarı kalkın. Sırtınızın yuvarlanmamasına, kalçanızın çok fazla geri gitmesine engel olun. Hareketi 10 defa tekrarlayın.

• Yukarı Tekme: Ellerinizi omuz hizasında, dizlerinizi kalça hizasında yere koyarak masa pozisyonu alın. Hareket sırasında omurganın düz olmasına özen gösterin. Karın kaslarınızı sıkın. Nefes alın, nefes verirken bir bacağınızı dizler bükülü olucak sekilde yukarı doğru itin. 1-2 saniye bekletip başlangıç pozisyonuna gelin. Hareketi 10 tekrar yapabilirsiniz. Önce bir bacağa uygulayın sonra diğer bacakla aynı sayıda tekrarlayın.

• Bacak Esnetme: Oturur pozisyonda bir bacağınızı ileri doğru uzatın. İleri uzattığınız bacağınıza doğru elleriniz ve gövdenizle uzanmaya çalışarak ayağınızı tutmaya çalışın. Gidebildiğiniz noktada 10 saniye bekleyip başlangıç pozisyonunuza dönün. Aynı hareketi diğer bacağınıza da uygulayın.


YORUMLAR