Bademcik Ameliyatı Nasıl Yapılır?

5 yıl önce eklendi

Bademcikler, boğazın her iki kısmında yer alan, lenfoid dokulardır. Şekil yönünden bademe benzedikleri için bu adla anılırlar. Görünüm olarak çok küçük olmalarına rağmen işlevleri çok büyük ve önemlidir. Vücudun en önemli savunma mekanizmalarından biridir. Bademcikler, vücudu enfeksiyonlara karşı korurken, yenilip iltihap kapıp şişebilirler.

Bademciklerinizin görevini yerine getirmekte yetersiz kaldığı ve sürekli şişip, iltihaplandığı durumlarda, doktorunuz size bademcik ameliyatı önerebiliyor. Bademcik iltihaplanmaları ilaç tedavileriyle düzelmiyorsa, doktorunuz son çare olarak ameliyatı tercih edebilir.


Bademcik Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Sürekli olarak bademcikleriniz iltihaplanıp şişiyorsa, Kulak-Burun-Boğaz uzmanı bir doktora görünmelisiniz. Doktorunuz gerekli tetkik ve incelemeleri yaptıktan sonra uygun görürse bademcik ameliyatı öneriyor.

Bademciklerinizde enfeksiyon devam ediyorsa, öncelikle bunun tedavisi yapılıyor. Enfeksiyon giderildikten sonra, ameliyat için randevu veriliyor. Ameliyattan bir gece öncesi yeme ve içmeyi kesmeniz gerekiyor.

18 yaş üzeri ve altındakilere farklı ameliyat yöntemleri uygulanıyor. 18 yaş altı çocuklar acıya ve ameliyata karşı daha duyarlı oldukları için genel anestezi tercih ediliyor. 18 yaş üstü kişilere tercihe göre lokal anestezi de yapılabiliyor. Bademcik ameliyatlarında klasik ve termal olmak üzere iki yöntem uygulanıyor.

Klasik Yöntem (Tonsillektomi); Bütün KBB doktorlarının yıllardır kullandıkları ve yaygın olan bir ameliyattır. Ortalama 20-30 dakika sürüyor. Bu yöntemde bademcik, disektör denen bir aletle çevre dokulardan arındırılarak, kapsülüyle birlikte çıkarılır. Kılcal damarlarda kanamalar oluştuğu için, bu damarlar ya bağlanıyor ya da elektrik akımıyla pıhtılaşmaları sağlanıyor.

Termal Yöntem (Thermal Welding); Bu yöntem genel narkoz kullanılarak yapılıyor. İşlem ortalama 3-5 dakika sürüyor. Isı enerjisi kullanılarak, ince cımbız gibi cihazla bademcik tutulup, kesiliyor. Günümüzde birçok KBB doktorunun tercih ettiği ve bademcik ameliyatı riskleri neredeyse hiç yoktur.

Bademcik Ameliyat Sonrası

Hangi yöntemle ameliyat olursanız olun bademcik ameliyatı sonrası en az bir geceyi hastanede geçirmeniz gerekiyor. Klasik ameliyatlarda normal gelişen kanamalar olabilir. Boğaz ağrıları, çocuklarda hafif, yetişkinlerde daha şiddetle seyredebilir. Bu ağrılı süreç 15 gün kadar sürebilir.

Ameliyattan sonra ilk dört saat herhangi bir besin almıyorsunuz. Bu süre sonrasında ılık olmak şartıyla sıvı besinler alabilirsiniz. İkinci gün yumuşak besinlere geçebilirsiniz. Üçüncü günden itibaren pürelere ve çiğneme kolaylığı sağlayan besinlere başlayabilirsiniz.

Baharatlı ve asitli yiyecekler,  bademcik ameliyatı sonrası kullanmayacağınız besinlerdir. Yara tamamen iyileşene kadar bol sıvı alıp,  besinleri çok iyi çiğnemelisiniz.

Bademcik Ameliyatı Riskleri

Dünyada ortalama 400.000 kişi bademciklerini aldırıyor. Klasik yöntemle veya termal yöntemle de yapılsa bademcik ameliyatı riskleri hemen hemen hiç yoktur. Fakat anesteziye bağlı riskler olabilir. Klasik yöntemde, ağrılar ve kanamalar hastadan hastaya değişebilir.

Ameliyat sonrasında beslenmeye dikkat etmelisiniz. Oluşacak komplikasyonlara karşı, doktorunuzun talimatlarına uymalısınız.  

Bademcik Ameliyatı Fiyatları

Klasik yöntemler yapılan bademcik ameliyatlarını SGK güvencesiyle devlet ve üniversite hastanelerinde yaptırabilirsiniz. Ameliyatınız için bademcik ameliyatı fiyatları veya fark ödemiyorsunuz. Ağrısız, kanamasız ve kısa sürede iyileşme avantajı sunan termal yöntemle yaptırmak isterseniz, para ödemek zorundasınız.

Ameliyatta kullanılan sarf malzemelerinin pahalı olması nedeniyle devlet ve birçok üniversite hastanesi bu yöntemi kullanmıyor. Kullanılan aletlere ve aparatlara bağlı olarak termal yöntemle bademcik ameliyatı fiyatları  4500 ile 15.000 lira arasında değişiyor.

https://uzmandoktor.com.tr


YORUMLAR